Saturday, 19 January 2013

Resepi Begedil Ayam


^_^v A very simple begedil ayam, yet delicious (insyaAllah).

bahan-bahan
  • isi ayam 
  • kentang 
  • bawang goreng
  • garam
  • telur
 ni bahan yang penting@wajib ada..klo nak lg mantap ble tambah daun sup, lada sulah dll.

cara nak buat pon senang jew..



kupas kentang elok2..kemudian potong mcm ni..


 lepas tu ambil ayam potong kecil dan cuci..


klo mau cepat boleh rebus sekali ayam n kentang..hehe...jimat masa n api.. :P



kalau kentang da lembut, ayam pon da lembut la tu..barulah kta toskan..tp air rebusan jgn buang..simpan dalam peti ble jd stock ayam..
ambik lesung punya hulu dan tenyeh@tumbuk@penyek kan kentang dan ayam..masa ni sesuai ltk garam & lada sulah..supaya drang boleh bergaul dgn mesranya...



yg ni supaya begedil wangi n ada tekstur..hehe

da lenyekkan, uli adunan td mcm buat biskut..suka hati nak besar atau kecik..bentuk pon terserlah..



pecah&pukul sebiji telur untuk menjadi celupan kepada begedil-begedil tadi...


 panaskan minyak api sederhana, dan masukkan begedil. masaknya tidak lama, bila da menjadi coklet@keemasan da boleh angkat.



taada....Alhamdulillah da siap! hehe..selamat mencuba.. :)


pisst..pisst.... klo nak jadikan begedil daging, hanya perlu tukarkan ayam kepada daging...hihi

Terima kasih, datang lagi :)

1 comment:

  1. sy dah berapa kali cubaan wak pegedil dan bebola daging....tak jadi, huhuhu

    x perlah lain kali jadilah kan...=D

    ReplyDelete