Assalammualaikum,
pernah tak korang rebus@celur sayur, in the end warna sayur tu jd tidak cantik dan hilang serinya? Nak hias makanan pon jadi xbrapa cantik@lawa. Warna sayur tu jd kusam jew...huhu..sedeynya..
Alhamdulillah,
hari tu tengok rancangan memasak, jadi dapat ilmu baru insyaAllah bermanfaat untuk kta semua..
caranya...
potong sayur yg anda nak rebus
rebus@celur sayur anda
bubuh sedikit garam
sediakan ais+air (air sejuk)
bila sayur da masak, toskan dan serta merta masukkan kedalam ais+air
ini bertujuan mematikan proses memasak keatas sayur, sekaligus mengekalkan warna sayur.
Cak lihat&tengok..hehe...berserikan? Walaupun rasanya sama, & makanan ni tetap masuk mulut jua..tp sedikit usaha untuk presentation boleh membangkitkan selera makan seseorang...lgpon klo nak hidang kat suami@keluarga pon cantik..hehe...
selamat mencuba.. (^_^)v
owhhhh sekarang baru tahu...
ReplyDeletesinggah sini
http://shazrizalshahmy.blogspot.com/2013/01/merlin-season-6.html